ullatti

Publicerad söndag, 02 februari 2014

Ullatti har anor från 1600-talet, och är därmed en av de äldsta byarna i det stora området som betecknas som Lule Lappmark. Byn befolkades långt innan dagens centralort Gällivare

Jakt och fiske, och senare djurhållning och myrodling/vallodling var dominerande sysselsättning.
Senare övertog jordbruk och skogsarbete som huvudsaklig sysselsättning fram till industrialiseringen.

Under 1940-talet hade byn 900 innevånare och var även den ojämförligt största byn i området.
Därefter följde en stor utflyttning under många år innan en vändning kom.
2011 hade byn ca 300 innevånare och inflyttning ökar ännu

Byn har livsmedelsaffär, bensinmack och kiosk, kyrka, byastuga, äldreboende, en stor föreningsbyggnad, stor dansloge, elljusspår och en mindre slalombacke
Aktiviteterna och föreningarna är många och levande i byn, det finns fiskevårdsförening, idrottsförening, skytteförening, skoterförening, folkets hus, stiftelsen byastugan  m.m.

Laxvandring 2020

Publicerad onsdag, 01 juli 2020

Bilden visar laxvandringen i Kalix älv, dem röda punktlinjen illustrerar mätningarna under 2020 t.o.m. 30 juni
Mätningarna för Ängesån verkar dras med en del bekymmer, men jämförelsevis från tidigare års mätningar
har visat att så mycket som uppemot 30% av laxen tillhör Ängesålaxen som då går vidare upp mot Ullatti 

Lax- och öringskydd

Publicerad onsdag, 01 juli 2020

Ullatti FVOF står helhjärtet bakom initativet som Stiftelsen för östersjölaxen/Baltic salmon fund tagit för att stärka kustskyddet för lax.

Arrendena görs av Stiftelsen för Östersjölaxen med stöd från förvaltningsorganisationer längs Kalixälven och Ängesån. Även Sveaskog stöttar verksamheten och Sportfiskarna bidrar med medel från insamlingsprojektet Ge fan i våra vatten, där pengar samlas in via försäljning av olika profilprodukter.

– Arrenden betyder att fällor och annat mer storskaligt fiske försvinner inom ett område och kan vi ingå avtal med yrkesfiskare så betyder det att färre fiskar tas upp i speciellt känsliga områden, nära svaga vildlaxälvar. Det är ett viktigt arbete som historiskt visat sig vara mycket framgångsrikt för att freda och bygga upp livskraftiga lax- och öringstammar, säger Thomas Johansson, generalsekreterare för Stiftelsen för Östersjölaxen.

Stiftelsen för Östersjölaxen lyckades nu alltså förlänga arrenden på de 16 vatten som stiftelsen arrenderat under de senaste fem åren och även arrendera ytterligare tre vatten. Tillsammans med fem tidigare vatten har nu stiftelsen totalt 24 av totalt 35 tillgängliga vatten i Ytterbyn.

Bli laxskyddare du också!

Årsmöte

Publicerad söndag, 29 mars 2020

*****************Ny info****************

Datum för årsmöte är lördag 2020-07-04 kl 15.00
ev. inspel till mötet skickas till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. innan dess
På grund av rådande coronapandemin kommer endast styrelsen att delta på mötet denna gång

Vi hoppas att kunna bjuda in till en sammankomst när det åter är möjligt för att berätta om föreningens arbete m.m.

***************************************

Med anledning av det rådande läget och rekommendationer angående Covid-19 kommer fiskvårdsföreningens årsmöte att skjutas på framtiden.

Nytt datum meddelas vid senare tillfälle

//Styrelsen  

Ny säsong 2018

Publicerad söndag, 25 mars 2018

Nu tittar solen fram igen efter en snörik och ganska kall vinter.

Vi tar nya tag och hoppas kunna bjuda på ett bra fiske efter lax, öring, harr, gädda, abborre och kanske även andra arter.

Vi söker även efter er som vill bidra till Ullattis utveckling i vår förening, men även annan utveckling för orten/bygden

Skulle du vara intresserad av att ingå i fiskevårdsföreningen i stort och smått, kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

//Styrelsen